Pages

Saturday, April 20, 2013

Im on a all the time moving rollercoaster

Jag lever!!
Jag lovar..!

Det har varit könslomässiga, trötta och stressiga senaste månader.
Jag var hem till Sverige och fick 6 otroliga veckor med min oändligt älskade och saknade familj.
Det var som ett hårt slag i magen att åka tillbaka till Israel. Inte för att det var på något sett fel att återvända.
Men att lämna familjen igen var mer omtumlande än vad jag trott.
Jag var hemma i Israel i en vecka innan jag var på min första jobbinyervju. Efter två veckor tillbaka så hade arbetslösheten nått sitt slut och jag hat nu jobbat som en gnu i två månader.
Eller som en gnu, vad är det för uttryck egentligen..
I vart fall så jobbar jag numera i habursa, i ramat gan. Framför en dator hela dagarna. Men he får gå för ett tag. Jag jobbar på en toppen arbetsplats och tjänar mer än normen här. Ma får si va dom hänn framöver :)

Jag mår iaf helt ok! :)

Det får bli fler bilder i ett annat inlägg :)















Thursday, December 13, 2012

Plus minus

Resfebern har minsann satt in. Åh herre jösses vad jag saknat min familj där hemma!! Nästan ett år har jag varit borta utan att krama på min goa syskon och päron. Det har inte gått en enda dag jag inte saknat dem och en del dagar har väll varit jobbigare än andra. Jag har missat exakt allas födelsedagar..

Men det är ju så. Då jag bodde hemma och var ifrån T så gick der ju inte en dag utan att hag saknade honom heller.
Jag älskar att den kärleken som fört oss samman tagit mig till en plats jag älskar, men det har ju självklart även många nackdelar. Så är det ju..

Det här kommer nog vara den första gången jag lämnar Ben Gurion utan att gråta och känna mig helt trasig i själen, för att jag vet att jag kommer tillbaka om ca två månader. Att vi snart ses igen.
Men då är det ju självklart gråt på vägen tillbaka istället. Men sånt är livet :)

Det är dock inte daga att fara riktigt än, vi har helgen kvar att vara tillsammans. Imorrn ska vi på den efterlängtade biopremiären (ok den var igår) av Hobbit. Som jag sett fram emot den dagen!!

Här är packningen, som varit rätt så klar sen tisdags redan. Med alla julklappar, mjölkfria produkter till lillan, typ åtta paket bamba, goldatar öl osv, så blev det nog hemskt mycket tyngre än tillåtna 20 kg.
Vi får hoppas att bagen som handbagage har godkända mått och innehåll!

La cucaracha

Idag då jag var påväg till mataffären så tänkte jag för mig själv att det är himla skönt att det är vinter här nu och tillräckligt kallt för att kackerlackorna skall hålla sig i sina små hålor.
Lite senare, påväg ut från mataffären inne i tel aviv towers så springer så en rödbrun rackare runt fötterna på mannen som går framför mig.

1-0 till kackerlackorna?

Tzfat/Safed

Slänger in några bilder från tzfat/safed från vår tripp i norra Israel för några veckor sedan. Jag var över förväntan, men blev dock rätt besviken. Troligtvis för att jag förväntat mig så pass mycket men kanske mest för att vi inte visste vart allt sevärt var och dessutom ville dra oss hemåt till Tel Aviv innan det blev allt för mörkt. Med en heldag och mer koll på vart alla synagoger etc finns så tror jag säkert att Safed, kabbalah¨ns hemstad är betydligt mycket mer värt att besöka.





















Wednesday, December 12, 2012

In the jewish state of Israel

För att spinna lite vidare på hela arab/muslim/israel-grejen här.
Så var jag nyss och handlade i mataffären i Tel Aviv towers, där nästan alla kassörskor är muslimska palestinier, plus en stor del av den övriga personalen med.
På H&M i azrieli jobbar mer än två muslimska tjejer, iklädda hijab.
Även i början av året nyöppnade forever21 har/har haft muslimsk personal och hela shoppingcentret azrieli är alltid fullt av arabiska och muslimska män, kvinnor och barn. Med eller utan slöja.
På en bilfärd genom Israel, tex till döda havet i söder eller till genesarets sjö i norr, så åker man alltid förbi eller igenom muslimskt befolkade orter och det finns nog lika många minareter i Israel som i hela europa sammanlagt...


What my point is, är att genom media så tror alla där hemma att alla palestinier och araber är intryckta i gaza, på västbanken eller alltid fajtas med judar i hebron.
Även jag, på min andra resa till Israel blev helt brydd av antalet minareter jag såg på vägen norrut.
Pga media så trodde jag att det inte bodde några muslimer alls här.
Även om antalet araber/muslimer i Israel är över 1 miljon...

Ett kollektivt straff

Jag är så himla trött nu för tiden, det finns liks så lite energi i kroppen. I förrgår somnade jag innan tolv även fast jag vilat tidigare på eftermiddagen. Men sen vaknade jag vid två och somnade inte om förrän vid kl 6 på morgonen.
Låg och tänkte på hemma och reflekterade över hur paranoid man trots allt blivit sedan senaste gaza op.
Förutom att jag nu nästan alltid hör tåg"tutan" när tåget ankommer till azrieli (hjärnsläpp, vad kallar man det?).
Men nu var det så, att under gaza op så såg vi ett några år gammakt klipp om en palestinsk ung kvinna som behandlats i Israel för sina svåra brännskador och hon var så himla tacksam för all den hjälp hon fått av läkarna. I flera månader hade hon behandlats.
Men så en dag så tog hon beslutet att bli en martyr för att hon ansåg att ingen man någonsin skulle vilja gifta sig med henne pga hennes brännskador.
Så hon drig på sig sprängdeg under kläderna och bagav sig till checkpointen dagen för ett läkarbesök.
Men så fattade man misstanke och såg sedan bombinstallationen.
Lyckligt nog fick man av henne det och alla överlevde men hon hamnade såklart i fängelse..

Så till själva grejen nu, så satt jag och T på bussen påväg till tandläkaren härom dagen. Runt fyra veckor efter att en bomb sprängts på en buss inte alls långt härifrån.
Så sitter en tjej och samtalar med en soldat ett säte emellan oss.
När tjejen drar ihop håret för att sätta upp det så ser man att ena handen är med en stor mörk brännskada eller dylikt och den andra handen är svullen som en balong och även den med någon slags hudskada.
Man känner empati och tycker synd om henne, kanske gör det även ont.
Någon minut senare hör jag att hon pratar arabiska.
Tankarna börjar gå lite till det ovan nämnda klippet.
Sen ser jag den enorma väskan mellan våra säten.
Det är välk då paranoian och en liten uns av panik sätter in.
Jag tittar mig omkring och ser att det är minst åtta soldater på bussen, varje självmordsbombares dröm.
Tankar som "om hon tänker spränga bussen, när isåfall" dyker upp i huvudet.
Jag börjar må lite illa och väntar ivrigt på våran hållplats.
Så kommer den och det är dags att kliva av och lättnaden är Överväldig.

Det sprängdes ingen buss.
Den arabisktalande tjejen var nog som vilken annan tjej som helst, fast med skador på händerna och med arabiskt ursprung.
Det är så himla synd att det skall vara såhär. Att man ens skall bli så paranoid.
Jag tycker så synd om den tjejen, för att hon nu ovetandes fick lida av en paranoid tanke, för att en del hjärncellsbefriade människor av samma bakgrund som henne gjort något hon kanske tar sånt enormt avstånd från.. Att alla drabbas av en dels dumheter, som ett kollektivt straff.

Lite som att alla romer sägs stjäla, för några romer gjort det.
Eller att alla judar är giriga, för att några judar är det.

Jag skulle vilja ge alla er som säger att jag är ond och hatisk mot muslimer en liten örfil. Föt att det påståendet är alldeles taget ut luften..
För att jag aldrig gått ut och sagt att alla muslimer är onda människor.
Jag har utryckt mitt avakt mot hamas och liknande grupperingar och jag kan erkänna att jag tycker att en del muslimer har en helt uppfuckad tolkning av islam.
Men med det sagt tycker jag inte att varenda muslim på denna jord är en ond människa..

Man blir helt annorlunda då man befunnit sig när och där det händer. Så är det bara :)

Friday, December 7, 2012

Födelsedagarna

Jo födelsedagarna..
På min dag låg jag och spelade spel och målade naglarna med det nya kaviar manikyret jag fått av min andra halva. Sikken himla tur att han visste exakt vad jag ville ha utan minsta vink.
På kvällen släpade han med sin snoriga kärlek på trerätters i givatayim, det efter att jag insisterat på att jag inte tycker om lyxrestauranter där köttet inte ens är genomstekt och intygat om att jag mer än gärna hellre spenderade kvällen på ett helt annat ställe än lyx i jaffa..

T's föräldrar var i Eilat den veckan så jag passade på att fixa födelsedagsmiddag för T en vecka i förväg istället. Det var självklart uppskattat och övermätta blev vi båda två..
I present fick han på sin egentliga födelsedag vip biobiljetter, med både det ena och det andra ätbara i så många lass man vill innan filmen i de ställbara biostolarna..

















It's a sick... World?

Det här med blogg alltså, det är väll än himla tur att jag inte har det som profession (som det sjukt nog faktiskt kallas idag) För då skulle jag nog inte ha någon inkomst vid det här laget.

Tänkte slänga in några bilder från våra födelsedagar som varit. De där födelsedagarna som vi hade turen att få fira tillsammans.
Jag hade nog blivit ögad lagom till min födelsedag så ett par dagar innan åkte jag på en rejäl bihåleinflammation.
Med oförlängd försäkring så var det bara att kämpa igenom likt en viking och det var en himla tur att jag hade både saltvattenspray och nosoil kvar.
Som toppen av allt så har jag även sen drygt en vecka tillbaka åkt på uvi.. Så atte.
Det är himla tur att jag har både tandläkarbesök och läkarbesök inbokade direkt då jag kommer hem.
Fen israeliska luften (eller vad tusan det nu kan vara) tycks ha sugit musten ur kroppen på det här nästan året som gått.
Jag har varit sjukt otaliga gånger sen jag kom hit, det började med problem med ögonen på en gång och ständiga ögondroppar. Mot slutet av den intensiva hebreiskakursen åkte jag på bihåleinflammation första gången och åt antibiotika. Den följdes av springmask. Ja ni hörde rätt, springmask. Jag har aldrig i mitt liv haft mask och trodde helt ärligt att det bara var barn som åt snö som fick sånt.. Men nog kröp det små maskar i ändtarmen minsann och en andra antibiotika tur..
Sen var det förutom förkylning lugnt i nån månad. Till magviruset som slutade med akuten och två olika antibiotika.
Några förkylningar och sen det otänkbara, springmask, Igen... Helt jävla otroligt var tanken som slog mig och det var dags för nästa antibiotikakur.. Sen dess går jag Aldrig på officiella toaletter om det absolut inte är akut... Förkylning på förkylning och nu är vi här idag. Med en till bihåleinflammation plus uvi (urinvägsinfektion) i bagaget.. Pust..
Jag tror minsann jag behöver semester från mig själv :)

Nä, fast nu blev det ju ingenting om födelsedagar utan bara sjukdomsberättelse av det gångna året (som inte ens är över ännu....) ....

Friday, November 23, 2012

Oskar

Då Gaza operationen inleddes så intygade Hamas om att helvetets portar nu öppnats.
Innan gaza operationen började så hade det var en kort period med mycket regn, ja regn mest hela tiden.
Under operationen så var det faktiskt otroligt bra väder, inget regn över huvud taget, under hela operationen.
I förrgår gick en vapenvila i kraft kl nio på kvällen (även fast hamas såklart passade på att avfyra runt tolv raketer fram till tolvslaget..)
Igår då det firades på andra sidan blockaden, så öppnade sig himlen och det har regnar sedan dess.
Och det där helvetet vet jag inte om det kanske kom lite efter, för (massa svordomar) vad det åskar!
Det låter nog värre än om en raket slår ner i huset brevid och ibland börjar man nästan undra om det är just det, en raket.
Jag har aldrig varit rädd för åskan, snarare tvärtom. Men till och med jag håller på att bita mig i tungan en del knallar. För här snackar vi åskan hemma gånger minst fyra!

Wednesday, November 21, 2012

Hatet är den största fienden

Vi är inne på den tredje dagen tystnad nu. Tystnad av flyglarmet.
Det är förunderligt hur psyket fungerar. De dagar det varit flyglarm så har larmet sen ekat i huvudet hela dagen. De senaste dagarna, då vi i Tel Aviv inte haft några inkommande missiler, så är det som om hjärnan förtränger ljudet.
Jag är fortfarande jättekänslig och paranoid så fort jag t.ex hör en bil som kör fort, första sekunden av ett högre ljud tror jag fortfarande är flyglarmet. Men då jag försöker tänka på hur larmet verkligen låter, så kommer det inget ljud inne i hjärnan. Jag kan inte tänka fram ljudet, jag kommer inte ihåg Hur det låter..

Den enda explosion vi hade igår var glastallriken som stått på den varma spisplattan, som efter att jag tagit den från plattan exploderade i oräkneliga glasbitar över köksbänken.
Innan läggdags satt T sen och klämde mitt finger lila för att försöka få ut det lilla glassplitter som letat sig in i mitt pekfinger. Jag i min tur grät likt man gjorde då mamma försökte pilla ut en sticka med nål då man var liten.
Mer dramatiskt än så var det inte igår.

Idag var dock tyvärr en annan historia.
Vi blev väckt av att telefonen ringde, en självmordsattack på en buss, i Tel Aviv.
Lättade av att se Ts busschaufför till far sittandes i soffan gav ett direkt lugn. Även hans linje har busshållplats vid samma ställe. Det verkar lyckligtvis som att ingen hitills dött under attacken, men av 21 skadade har man ju heller ingen aning om vad för sorts skador det rör sig om.

Under dagen verkar det ju som att det inte var en självmordsattack, utan en bomb som placerats under ett säte. Det spelar förvisso absolut ingen större roll. Hela den här jädra jihad och martyr grejen får mig att vilja spy. Att man som vuxen ens kan komma på tanken att hetsa sitt barn till en martyrdöd eller att döda en annan människa är existensens fulländade.
Så länge folk pumpar i små barn hat från det att dem kommit till världen, så kommer denna konflikt, och andra konflikter med för den delen, att fortsätta i all evighet.

Det firades självklart i Gaza under dagen, av den 'lyckade attacken....

Jag har varit så oerhört förbannad idag. Jag önskar så evinnerligt att folk skulle kunna urskilja ett våld som från den ena sidan riktar in sig direkt på civila, och en annan sida som siktar in sig på en direkt fiende men som tyvärr drabbar även civila.
Det är två helt skiljda saker. Även om de är minst lika hemska båda två.
Igår skickades en missil från Gaza till Jerusalem, alla troendes heliga stad. Missilen i sin tur landade mellan två palestinska områden i västbanken..

Det här är inget som kommer att ta slut för att Israel slutar bomba mål i Gaza. Missilerna kommer oavsett att fortsätta regna över Israel. Och ta bort blockaden. Jag önskar att då ni läser tidningen och tänker "men ska det vara så svårt att bara ta bort blockaden för dem stackars Gazaborna" då önskar jag att ni även skulle veta - Att utan blockad så skulle dessa bussbombningar bli ett allt mer vanligt fenomen, igen...